15 березня 2023, 14:49, Рослинництво

Стали відомі причини рекордного подорожчання цибулі

Цибуля на українському ринку стала дорожчою в декілька разів. Про причини стрімкого підвищення ціни розповів член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

 

 

 

 

 

Традиційно 35% української цибулі – це була Херсонщина, цього року вона не прийшла. Знову ж таки, ми мали сезонні коливання цін, і завжди десь на початку квітня з Туркменістану в Україну йшла імпортована цибуля. Цього року вона точно не піде, насамперед тому що раніше ці постачання йшли транзитом через територію країни-окупанта, – зазначив Пендзин.

Експерт повідомив, що Єгипет та Польща стали головними постачальниками цибулі до України. Пендзин додав, що Туреччина через стихійні лиха закрила експорт продовольства, а з цієї країни також в Україні планували отримати цибулю.

За словами експерта, ціна може трохи знизитися найближчим часом завдяки закінченню збору врожаю у Єгипті. Нинішній підйом ціни член економічного дискусійного клубу оцінює у 2,5 рази.

Слід наголосити, що зараз в Україні вартість цибулі сягнула максимуму, якого не було на ринку протягом всього періоду незалежності України. Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка вважає, що цибуля ще на 30%. може подорожчати до травня.

Як писав AgroPolit.com, аграрії трьох областей отримають понад 13 т насіння овочів для весняної посівної. Також ФАО допоможе українським аграріям насінням 12 овочів.

в