8 березня 2023, 08:30, Земля

Визначено області з найдорожчою та найдоступнішою землею

За підсумками лютого 2023 року, середньозважена ціна на 1 га сільськогосподарських земель закріпилася на рівні 38 980 грн. Про це свідчать аналітичні дані оновленої онлайн-картки угод купівлі-продажу земель України, яку запустили AgroPolit.com разом із Zemelka.ua за підтримки нового земельного агентства Volodar.

За лютий нинішнього року загальна кількість операцій у сфері купівлі-продажу землі досягла 2473. Зазначимо, що до цього числа входять земельні ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва. Загальна площа вказаних паїв складає 6759 га.

Слід зазначити, що в період із лютого по травень Держгеокадастр не надавав актуальної інформації щодо операцій купівлі-продажу ділянок землі. Зокрема, підрахунок не проводився з 24 лютого по 19 травня.

Наявні дані за лютий показують, що в Миколаївській області встановилася найбільша середньозважена ціна на 1 га землі. Там вона сягає 67 025 грн. Найнижчий показник у Чернігівській області – 12 049 грн.

Основні результати лютого виглядають так:

  • середньозважена вартість укладеного договору за 1 ділянку землі – 38 980 грн.;
  • загальна кількість угод купівлі-продажу ділянок землі – 2 473;
  • загальна площа проданих паїв – 6759 га;
  • середній розмір реалізованої ділянки – 2,73 га.

Як писав AgroPolit.com, статус критично важливих аграрних підприємств тепер можна отримати лише через ДАР. Також Україна надала півмільярда гривень грантової підтримки власникам теплиць і садів.

в