7 березня 2023, 14:03, Політика

Статус критично важливих аграрних підприємств тепер можна отримати лише через ДАР

 

Заявки на надання агропромисловим підприємствам статусу критично важливих відтепер можна подавати лише через Державний аграрний реєстр. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Право підприємств на набуття статусу критично важливих для економіки та життєдіяльності громадян у особливий період регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2023 р. № 186.

Зазначимо, що Державний аграрний реєстр – це автоматизована електронна система, яку Мінагрополітики створило для розподілу різних видів підтримки українських аграріїв. Кошти на неї надходять не лише безпосередньо з державного бюджету, а й у формі технічної допомоги, пільгових кредитів та підтримки від міжнародних грантів.

Для використання системи ДАР достатньо заповнити реєстраційну форму та погодитись на обробку персональних даних. Після цього аграрій отримає персональний електронний кабінет. Дані з інших державних реєстрів до нього надійдуть автоматично та майже миттєво. У реєстрі з'являються відомості про поголів'я тварин, господарську діяльність та земельний банк аграрія.

Як писав AgroPolit.com, аграріям планують збільшити фінансування кредитів на проведення посівної. Також в Україні через війну 170 тис. га землі виявилися небезпечними.

в