7 березня 2023, 10:16, Політика

Аграріям планують збільшити фінансування кредитів на проведення посівної

Нардеп Олександр Гайду звернувся до комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради з проханням розширити програму«5-7-9», яка стосується льготного кредитування. Про це повідомили у комітеті.

Він запропонував збільшити максимальний кредит 180 млн грн, замість існуючих 90 млн. Крім того, його пропозиція включає продовження вже існуючих кредитів.

«Саме це дозволить фермерам провести посівну і не скорочувати обсяги виробництва аграрної продукції. Це важливо і для аграрної галузі, і для економіки в цілому. Адже минулого року аграрна продукція займала більше половини від загального експорту. Сподіваємось на швидку реакцію уряду для підтримки наших аграріїв», — сказав Олександр Гайду.

Він додав, що на засіданні комітету також був розглянутий проект закону щодо продовольчої безпеки та розвитку тваринництва. За словами Гайду, цей документ дозволить ефективно контролювати якість харчових продуктів. Проект закону відповідає європейському законодавству.

Серед іншого, законопроект передбачає особливі вимоги щодо маркування, а також реалізації харчових продуктів. За порушення цих вимог передбачена відповідальність, яку понесуть виробники та реалізатори продукції.

Як писав AgroPolit.com, що парламентська комісія вивчає можливі зловживання НААН з використанням державних земель. Також війна в Україні вдвічі скоротила обсяги вилову риби.

в