15 лютого 2023, 14:01, Торгівля

Агросектор України продав в Європу продукції на $13,1 млрд

Україна в 2022 році основну частину доходів від експорту агропродовольчої продукції отримала завдяки продажам до країн Євросоюзу. Про це повідомляє Українська асоціацію аграрного експорту (УААЕ). Загальна сума агроекспорту до ЄС з України $13,1 млрд.

Посилилась орієнтація на європейський ринок в сегментах яєць і м’яса птиці, значно збільшились продажі українських молокопродуктів до ЄС, збереглась тут і висока концентрація у понад 80 % в зарубіжних продажах меду і продуктів садівництва.  

«Основними покупцями м’яса птиці українського виробництва торік стали Нідерланди ($252 млн), Саудівська Аравія ($220 млн) та Словаччина ($65 млн), спільна частка яких в експорті цієї товарної позиції становила 63 %. У порівнянні з 2021 роком  перелік найбільших країн-імпортерів не змінився, хоча Нідерланди витіснили Саудівську Аравію з першої позиції», – сказано у повідомленні.

Особливо відчутні зміни географічної структури експорту спостерігались відносно молочної продукції, говорять в Українськаій асоціації аграрного експорту.

У 2022 році продажі наших молокопродуктів до Євросоюзу склали $102 млн на противагу лише $7 млн у 2021 році. По ключових товарних позиціях даної групи минулого року географія збуту мала наступний вигляд: сухе і згущене молоко – Польща, Ізраїль, Нідерланди, разом 38 %; масло і молочні пасти – Польща, Молдова, Азербайджан, в підсумку 69 %; сири – Казахстан, Польща, Молдова, сумарно 85 %. Роком раніше серед головних покупців вказаних продуктів країн ЄС не було взагалі», – підрахували у УААЕ.

Інші експортні позиції традиційні – мед, яйця та плодово-овочева група.

Перелік найбільших покупців української продукції садівництва торік складався з Польщі ($108 млн), Німеччини ($29 млн), Франції ($20 млн), Італії ($19 млн), Нідерландів ($16 млн), Австрії ($14 млн), Чехії ($11 млн). В експорті заморожених ягід і фруктів основними стали поставки до Польщі, Німеччини та Італії (в підсумку 71%). Зовнішні продажі волоських горіхів здійснювались переважно до Франції, Азербайджану та Греції (разом 36 %). В експорті яблук і груш 2022 року визначальними були поставки до Білорусі, ОАЕ та Саудівської Аравії, які зайняли 59 % в його вартості», – сказано в повідомленні.                 

Нагадаємо, що Євросоюз 24 травня 2022 року скасував мито на весь український експорт. Наразі, за оцінками МЕРТу, частка ЄС у зовнішньоторговельному обороті України сягнула 55,5%.


 

в