14 грудня 2022, 15:00, Торгівля

Україна на 50% наростила експорт молочних продуктів

Не зважаючи на сезонне скорочення експортних продажів, поставки молочних продуктів за кордон у 2022 році залишаються найвищими за останні роки – зросли майже на 50%. Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Як повідомила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька, український молочний ринок наразі напряму залежить від тенденцій світового ринку, що ми експерти спостерігають в останні місяці.

За оціночними даними у листопаді українські молокопереробні заводи експортували молочної продукції на загальну вартість 23,92 млн дол, що на  6% менше, ніж у жовтні та все ж на 47,3% перевищує показники листопада минулого року.

За одинадцять місяців на зовнішні ринки вдалось поставити на 50% більше молочної продукції ніж торік — всього на 235,8 млн дол. 

Як зазначила Лінецька, саме цей факт став вагомою підтримкою у стримуванні падіння цін на молоко в період війни. При цьому цей період став стимулом для багатьох молокопереробних заводів працювати на європейському ринку та підтверджувати якість своєї продукції отримуючи «єврономери».

Вона додала, що суттєвою підтримкою в налагодженні експорту української молочної продукції до ЄС стало тимчасове скасування Радою ЄС мит і зборів з українського експорту, що спрямовується на європейський ринок з метою допомоги відновленню українського бізнесу, який постраждав унаслідок російської агресії. 

Згідно з рішенням, лібералізація торгівлі набула чинності з 04 червня 2022 року і має тривати до 05 червня 2023 року.

Нагадаємо, що виробники молока закликали уряд забезпечити підприємства енергопостачанням.

в