15 листопада 2022, 13:04, Земля

Депутати готують спрощення посвідчення прав на невеликі сільськогосподарські ділянки – законопроект

Наразі у парламенті очікується ухвалення законопроекту про спрощення посвідчення прав на невеликі сільськогосподарські ділянки. Про це розповів у ексклюзивному блозі на AgroPolit.com старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ КМУ, доктор економічних наук Андрій Мартин.

Відповідний законопроект ще не оприлюднений на сайті ради, однак експерт розповів деякі його деталі.

 

 

Його задача – прибрати дороговартісні перевірки для власників щодо невеличних ділянок для садівництва та особистого селянського господарства у населених пунктах. Найближчим часом буде розблоковане дооформлення земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, за механізмом безоплатної приватизації. На час війни парламент заборонив безоплатну приватизацію державної та комунальної землі (і це, на мою думку, дуже правильно), але власники житлових і садових будинків повинні отримати можливість доприватизувати землю під своїм майном», – пояснив експерт.

Нагадаємо, нещодавно президент підписав закон 7636 про відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель.

З 2023 року почне діяти законодавча норма про сплату власниками паїв та орендарями мінімального податкового зобов’язання (МПЗ ) на кожен гектар сільськогосподарської землі – деталі у блозі на AgroPolit.com.

Вартість 1 га землі дивіться у онлайн-мапі на AgroPolit.com.

в