20 жовтня 2022, 14:01, Політика

росія знову погрожує вийти із «зернової угоди» через бажання ООН розслідувати атаки дронів на Україну

росія знову погрожує переглянути співпрацю в частині «зернової угоди», якщо  ООН відправить в Україну експертів для збору інформації про країну-виробника дронів, які атакують Україну. Про це пише Kurkul.com з посиланням на  Reuters та ВВС, які цитують слова Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша.

Як зазначається, Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш повідомив, що в Україну мають вирушити фахівці, які встановлять, якими дронами російська армія б'є по українській інфраструктурі. У відповідь заступник постійного представника рф при ООН Дмитро Полянський заявив, що росія може переглянути співпрацю з організацією та, зокрема, не продовжувати «зернову угоду». 

Так, США, Великобританія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. 

Ми висловили серйозне занепокоєння з приводу придбання Росією цих БПЛА в Ірану. Тепер у нас є безліч доказів того, що ці БПЛА використовуються для завдання ударів по українських громадян та обʼєктів критичної громадянської інфраструктури», — заявив офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

У росії кажуть, що потреби у місії ООН немає, оскільки росія наче б то використовує лише безпілотники власного виробництва.

Також Полянський натякнув, що, якщо до його попереджень не прислухаються, росія може відмовитися від продовження зернової угоди, яка дозволила відновити експорт сільгосппродукції з українських портів. Термін дії угоди спливає 19 листопада.

Нагадаємо, що 16-17 жовтня москву відвідали генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспан та заступник Генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс щодо продовження так званої «зернової» угоди». 

в