9 вересня 2022, 17:51, Держпідтримка

Аграріям нададуть 450 млн грн на розвиток переробки, тепличних господарств та садівництва

У рамках проеєту єРобота понад 1000 підприємців подали заявки на отримання грантів на розвиток підприємств переробної галузі та закладку садів і тепличних господарств, 77 з них найближчим часом отримають кошти від держави. Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна, ідеться у повідомленні пресслужбі відомства.

«На сьогодні ми маємо 54 успішні заявки на гранти від підприємців, що планують розвивати переробні компанії, та 23 – на закладку садів. Загальна сума коштів, які вони отримають від держави – 454 млн грн. І вже цієї осені аграрії матимуть можливість закласти понад три сотні гектарів нових садів та посилити потужність нашої переробної галузі», – повідомила Тетяна Бережна.

Як повідомляється, найбільшу кількість садів отримувачі грантів планують закласти в Київській області – 6 садів, в Закарпатській та Львівській областях – по 3. 10 підприємців, що найближчим часом отримають кошти, мають намір вирощувати лохину та чорницю, 8 – розіб”ють яблуневі сади. 8 нових садів матимуть площу 20-25 га.

Щодо переробних підприємств, то отримувачі грантів планують розвивати діяльність у сферах виробництва харчових продуктів, меблів, хімічних речовин і хімічної продукції, готових металевих виробів, оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, текстильного виробництва.

Заступниця Міністра економіки також зазначила, що урядова програма “єРобота” має дві мети – активізувати підприємницьку діяльність та підвищити рівень зайнятості серед українців завдяки створенню робочих місць отримувачами грантів. Якщо грантові програми «Свій сад» та на підтримку переробних підприємств будуть реалізовані в запланованому обсязі, в Україні буде створено близько 200 тисяч нових робочих місць. 

Гранти на розвиток переробної галузі надаються на придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання) та покриття витрат на їх доставку і введення в експлуатацію. Перші 1000 заявників отримають грант у розмірі до 70% вартості проекту, решту 30% фінансують за власний рахунок. Максимальна сума гранту – 8 млн. грн.

Гранти на закладку саду чи тепличного господарства надаються на будівництво модульної теплиці, придбання засобів виробництва (садивний матеріал, насіння, технологічне обладнання), покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію або для висадки та облаштування нового саду, ягіднику, винограднику. Для учасників, які створять першу тисячу гектарів садів, держава компенсує 70% вартості проекту, для наступних – 50%, решту переможці фінансують за рахунок своїх власних або кредитних коштів. Максимальна сума гранту – 7 млн. грн.

Проект «єРобота» включає 6 грантових програм, спрямованих на стимулювання підприємницької діяльності. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства, підтримки ІТ-стартапів та старту в ІТ-сфері.  

Наразі прийом заявок на усі напрямки програми «єРобота» триває. Подача заявки здійснюється через Портал Дія.

Нагадаємо, що 22 тис. фермерів можуть отримати допомогу для обробітку землі та утримання корів.

 

в