24 серпня 2022, 13:10, Торгівля

Україна експортувала 720 т агропродукції через морські порти – Мінагрополітики

В українських морських портах 18 суден вантажаться аграрною продукцією та очікують черги на виїзд. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону UAразом, розповів чому відновлення експорту через морські шляхи є критично важливим не лише для продовольчої безпеки світу, а й для української економіки, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Він зазначив, що протягом 22 днів з початку роботи «зернового коридору» з українських морських портів вийшло 33 кораблі, на борту яких сукупно – 719 549 тонн агропродукції.

«До війни сільське господарство разом з іншими суміжними галузями формувало близько 20 % української економіки. Зараз на тлі падіння інших секторів це будуть усі 30 %, можливо й 35 %. Тобто 1/3 нашої економіки – це сільське господарство, яке на 70 % залежить від експорту. Ми виробляємо такі великі обсяги, що їх неможливо спожити на внутрішньому ринку», – розповів він.

За словами Тараса Висоцького, настільки критично не тільки виготовити те, що потрібно нам самим спожити, але й експортувати, щоб і надалі розвивати сільське господарство України, яке робить такий величезний внесок в українську економіку.  

Нагадаємо, що у першому півріччі Україна скоротила експорт на 24%.

в