20 серпня 2022, 08:00, Приватизація

Президент підписав закон щодо спрощення приватизації, зокрема, хлібзаводів та спиртзаводів

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо пришвидшення приватизації для цілей релокації підприємств та економічного відновлення №7451Про це повідомляє AgroPolit.com 

Починаючи з вересня 2022 року уряд відновить приватизацію підприємств державної власності, що була призупинена на період воєнного стану та розблокована з ухваленням законопроєкту №7451, зокрема, хлібзаводи та спиртзаводи.

Приватизація відбуватиметься на спрощених умовах.

Як ідеться у документі, підприємці зможуть викупити цілісні майнові комплекси, в тому числі ті, які обтяжені багаторічними арештами на майно (у такому випадку покупець також зобов‘язаний погасити раніше накопичені борги).

Також будуть зростати гарантійні внески, а оплата за актив буде відбуватися до укладання договору купівлі-продажу. 

Процес приватизації від оголошення аукціону і до підписання договору займатиме не більше двох місяців. Якщо в аукціоні зареєстрований лише один учасник, він зможе викупити об’єкт за запропонованою ним ціною, але не нижче стартової.

Якщо ж з першого разу покупців не буде, то дозволятиметься проводити повторні аукціони. Буде допускатися покрокове зниження стартової ціни, але не більше, ніж на 50%», – повідомили у пресслужбі.

Усі дозволи та ліцензії підприємства зберігатимуться для нових власників єдиних майнових комплексів. 

Нагадаємо, що раніше Міністерство аграрної політики та продовольства закликає народних депутатів України підтримати у другому читанні та в цілому законопроєкт №7451, який розблоковує процес приватизації і дозволяє підприємцям створити нові виробництва та гарантувати продовольчу безпеку держави в найближчій перспективі.

в