19 серпня 2022, 13:15, Торгівля

Світові ціни на пшеницю знизились на 8% після деблокади українських портів – ООН

Після підписання угоди у Стамбулі про вивезення українського продовольства з портів укладення зернових угод, світові ціни на пшеницю знизилися на 8%. Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у четвер після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, повідомляє Укрінформ.

«Ми спостерігаємо ознаки того, що світові продовольчі ринки починають стабілізуватися. Ціни на пшеницю впали на цілих 8% після підписання угод. Індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН упав у липні на 9%, що є найбільшим зниженням з 2008 року», – сказав він.

За його словами, більшість продовольчих товарів нині продаються «за цінами нижчими від довоєнного рівня, але все ще дуже високими», додав він, маючи на увазі російську війну проти України.

Також Гутерреш нагадав, що менш як за один місяць з українських портів вийшло 21 судно, а 15 кораблів вирушили зі Стамбула в Україну для завантаження зерна та інших продовольчих товарів.

Нагадаємо, що розблокування портів принесе економіці Україні $5,5 млрд.

в