Судноплавні компанії не поспішають вивозити мільйони тонн зерна, яке заблоковане в Україні через російську агресію, не дивлячись на укладену угоду щодо забезпечення безпечних коридорів через Чорне море. Це пов'язано з тим, що у водах дрейфують вибухонебезпечні міни, судновласники оцінюють ризики, а також невизначеність щодо дотриманості угоди росією. Про це повідомляє Associated Press.

«Складності угоди призвели до повільного та обережного початку, але вона діє лише протягом 120 днів, а годинник почав цокати минулого тижня. Метою наступних чотирьох місяців є отримання близько 20 мільйонів тонн зерна з трьох українських морських портів, заблокованих після вторгнення Росії 24 лютого. Це дає час приблизно чотирьом-п'яти великим суховантажам на день для перевезення зерна з портів мільйонам збіднілих людей у ​​всьому світі, які страждають від голоду», – ідеться у повідомленні.

Видання нагадало, що може піти все напере косяк, адже після підписання угоди російські ракети завдали удару по українському порту Одеса — одному з портів, включених до угоди.

Нам потрібно дуже багато працювати, щоб тепер зрозуміти деталі того, як це працюватиме на практиці», – сказала Гай Платтен, генеральний секретар Міжнародної палати судноплавства, що представляє національні асоціації судновласників, на долю яких припадає близько 80% світових торгових судів.

Він наголосив, що є багато невизначеності та невідомості на даний момент.

Нагадаємо, що у Чорному морі відновлено роботу трьох українських портів.

Інші новини по темі:

в