1 липня 2022, 15:05, Соціалка

Український борщ став об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО

1 липня Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО прийняв рішення внести український борщ до списку світової нематеріальної культурної спадщини. Це рішення ЮНЕСКО ухвалила під час 5-го позачергового засідання, повідомив у Facebook міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Сьогодні, 1 липня, на 5-ому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням Міністерство культури та інформаційної політики України було внесено елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини UNESCO, що потребує негайної охорони», – написав міністр.

Він зазначив, що «битва за борщ» була розпочата ще до війни.

І скільки б Маша Захарова не розповідала, що «книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати» і взагалі наш борщ – це «прояв екстремізму та нацизму», цей «прояв екстремізму» тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО», – зазначив Ткаченко.

Він наголосив, що Україна із задоволенням «буде ділитися борщем і його рецептами зі всіма цивілізованими країнами».

Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось світле, смачне та українське. Але пам'ятайте та будьте певні — як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо», – підсумував міністр.

Зазначається, що культуру приготування українського борщу до Списку ЮНЕСКО внесли за ініціативою Мінкульту, експертки Марини Соботюк та кухаря Євгена Клопотенка. 

Нагадаємо, що раніше віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина наголошувала, що український борщ має стати спадщиною ЮНЕСКО. 

в