1 липня 2022, 12:12, Земля

Земельна реформа: за рік українці продали землі на 7 млрд грн

За рік функціонування в Україні ринку громадяни уклали понад 105 тис. земельних угод. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич.

«За рік роботи ринку землі в Україні укладено понад 105 тисяч правочинів. Це не тільки договори купівлі-продажу земель, а й дарування та довічне утримання», – сказав він.

Було укладено 88 тисяч угод купівлі-продажу на суму понад 7 млрд грн.

За словами Дмитрасевича, до 24 лютого було укладено понад 102 тисячі земельних угод й відчужено близько 245 тис. га сільськогосподарських земель (при цьому загальна площа таких земель становить 32,5 млн га).

Бачимо, що ці цифри не є високими. Ми розуміємо, що реформа пішла стримано», – сказав замміністра.

За його даними, середньозважена ціна гектара на сьогодні становить 37,9 тис. грн – це, у середньому, на 30% перевищує стартову ціну.

Очікувалося, що протягом 2022 року вартість землі внаслідок відкриття ринку збільшиться ще до 15%, однак, на жаль, війна вносить свої корективи», – додав заступник міністра.

Він також наголосив, що через війну майже три місяці не працювала низка реєстрів, однак із відновленням їхньої роботи пожвавився і земельний ринок: упродовж першого тижня після відновлення роботи реєстрів було укладено 300 земельних угод, за другий — 900 угод, за третій — майже 1700 угод.

Нагадаємо, як пройшов перший рік роботи ринку землі в Україні: ціна землі, купівля продаж, області лідери.

в