18 травня 2022, 09:24, Політика

Парламент прийняв шість аграрних законів – детальний аналіз

За останні 2 місяці парламент прийняв шість важливих аграрних законів для полегшення діяльності сільгоспвиробників в умовах воєнних дій. Продовольча безпека, земельні відносини (орендні відносини, реєстрація права власності та інше), виробництво сільськогосподарської продукції, утворення ОВК та розвиток зрошення/меліорації, протидія рейдерству за участі чорних реєстраторів та державних нотаріусів і містобудівна діяльність – ключові теми цих законів. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com. 

Зокрема, прийнято Закон № 2145-IX  (реєстраційний номер – 7178) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». 

Його ключові положення:

  • в умовах воєнного стану функціонування Державного реєстру речових прав є обмеженим, тому замість державної реєстрації прав запроваджена державна реєстрація договорів про використання земель;
  • територіальні громади можуть укладати договори на земельні ділянки сільськогосподарського призначення без аукціонів.

Детально про всі положення законопроєкту і основні питання до трактування викладених у ньому норм дивіться у презентації за посиланням.

Нагадаємо, що депутати пропонують нові зміни до земельного законодавства під час воєнного стану.

 

в