24 лютого 2022, 07:29, Політика

В уряді розповіли, як стимулюватимуть переробну галузь в Україні

Стимулами, які б сприяли розвитку в Україні агропереробки можуть бути низька відсоткова кредитна ставка, пільгова оренда по землі, сприяння в організації всієї дозвільної документації на будівництво виробничих потужностей, підведення мереж до виробничих потужностей. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіла голова ТСК з питань захисту прав інвесторів, секретар Національної інвестиційної ради при президентові України Галина Янченко.

«Набір інструментів може бути різним. Знову ж таки по цьому набору ми ведемо консультації з ринком, представниками агросектору для того, щоб зрозуміти, а що ж насправді їм потрібно і що для них буде достатнім стимулом для того, щоб вкластися в агропереробку і вийти з сировинної моделі бізнесу», – сказала вона.

Янченко зазначила, що агропереробка і продукція з доданою вартістю самі собою не створяться.

Ми бачимо в АПК успішні приклади появи доданої вартості – як-от переробка соняшника, яка дозволила зайняти нам роль світового лідера з експорту олії. Зараз моделюємо інструмент, який, з одного боку, дещо обмежить вивіз сировини, але простимулює український бізнес й іноземного інвестора запускати переробку всередині України. У нас є чорновий варіант інструментів для створення доданої вартості, але ми наразі обговорюємо його з асоціаціями. Тому не хотіла б вдаватися в деталі, доки вони непогоджені», – наголосила експерт.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6554, який спростить та здешевить організацію виробництва поруч з полем, а також залучить інвесторів в агропереробку.

 

в