21 лютого 2022, 10:18, Тваринництво

Українські птахівники закриватимуть або зупинятимуть роботу підприємств через ціни на газ — експерт

Через високу вартість газу в Україні птахівники не зможуть покривати свої витрати. Через це галузь може призупинити роботу,  підприємства ж закриватимуться. Про це заявив Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту, повідомляє Голос UA.

«Птахівники зіткнулися з проблемою дефіциту та вартості газу. Вони не можуть забезпечити себе енергоресурсом для нормального виробництва продукту», — зазначив Дмитро Крошка

Експерт зазначив, що нова практика Міністерства аграрної політики забезпечувати підприємства пільговим газом теж не дуже допомогла – це виявилося складним завданням. 

Вартість та умови його придбання можуть не дозволити підприємствам забезпечити випуск достатньої кількості продуктів харчування в межах тих цін, які сьогодні ринок почав регулювати. Тому заводи можуть зіткнутися з тим, що їм не вдасться видавати товар, обсяг якого вимагає ринок на сьогодні. Через це у перспективі можливий дефіцит продуктів, або збільшення їх вартості на прилавках», — пояснив ситуацію експерт.

Нагадаємо, що податкові зміни, які вступили в дію з 1 січня 2022 року та передбачають, що усі суб’єкти господарювання, які розводять свійську птицю, більше не можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування 4 групи, заженуть вітчизняну галузь птахівництва у «тінь».

 

в