13 лютого 2022, 07:27, Торгівля

МЕРТ та Держпродспоживслужба розповіли буде чи ні зупинка імпорту продовольства та живих тварин

Мінекономрозвитку та Держпродспоживслужба заявляють, що зупинки імпорту харчових продуктів та живих тварин до України з 5 липня не буде. Про це ідеться у матеріалові AgroPolit.com за підсумками засідання аграрного комітету з розгляду запуску Україною нової системи контролю імпорту через прикордонні інспекційні пункти (ПІП)  та призначені пункти пропуску (ППП).

Нагадаємо, що члени аграрного комітету розкритикували 4,5-річну роботу цих двох відомств і звинуватили їх, що запуск цієї мережі ПІП та ППП фактично зірвано.

МЕРТ та ДПСУ пропонують такі кроки, аби за півроку не зупинився імпорт: відтермінувати законопроєкті №6248 введення запуску ПІП та ППП до 2025 року.

За словами голови ДПСУ Владислави Магалецька:

Я маю надію, що ви все ж таки всі читали документ, включаючи документ від Світового банку. Я певна, що всі можуть поставити ще запитання про нашу працю нашому профільному міністерству, особливо по ПІПах, послухати реакцію тих самих світових партнерів. Тож, я думаю, що люди мають розуміти там не просто мову слів, а мову фактів».

«Ми спілкуємося з Мінфіном, Світовим банком – всі погоджуються, що ми у цьому році зможемо збудувати максимально 4 пункти пропуску. Тому я не погоджуюся з думкою про те, що ми нічого не робимо. Ми справді кожного дня цим займалися і виїжджали на місця, і спілкувалися з місцевими органами влади. Ми спільно з Міністерством економіки щотижнево проводили наради, спільні зуми з місцевими органами влади і Світовим банком. Ми тому і пропонуємо трохи здвинути строки, що у нас були об'єктивні причини для того, щоб не збудувати ці пункти, бо для того, щоб приступити безпосередньо до будівництва», –  резюмував на депутатські аргументи ексзаступник голови ДПСУ, а нині заступник голови служби Андрій Лордкіпанідзе.

На запитання голови аграрного комітету Миколи Сольського «Як діятиме країна і уряд, якщо депутати не підтримають цей законопроєкт?» відповів заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка: «На сьогоднішній день план «А» – це добудувати 4 ПІПи... План «Б» — перенести термін».

«Що робити, якщо обидва плани проваляться?» – іде далі голова агрокомітету Микола Сольський.

Заступник міністра економіки Тарас Качка задкує:

Буду готовий представити на наступному засіданні комітету всі можливі опції, які будуть до 1 липня». 

Депутатів також цікавило, чи був конкретний план по побудові цих ПІПів і хто за нього відповідав.

Владислава Магалецька відповіла так:

Ви ж знаєте, що навіть в державному бюджеті не було заплановано гроші на відповідне фінансування – це перше. Друге – щоб був детальний план з відповідальними і з датами, ще було потрібно виконати всі вимоги, які є у Світового банку в цьому кредиті і плюс у Мінфіну. А також їх відповідним чином затвердити з Мінекономіки. Тож, будь ласка, якщо ми говоримо про системну роботу з урахуванням того, що фінансування здійснюється не тільки державним бюджетом, а Світовим банком, ви маєте зрозуміти, які дедлайни і які документи мали бути підготовлені. Вони всі підготовлені. Коли ми чекаємо інколи місяцями певних погоджень від тих самих партнерів, ми не можемо розпочати проєкт будівництва».

Більше деталей читайте у матеріалові. 

Нагадаємо, що нещодавно ДПСУ передали під контроль КМУ і наразі не зрозуміло до кінця, як працюватиме служба, адже низку її функцій розподілено між кількома її міністерствами.

в