9 лютого 2022, 08:28, Децентралізація

Олександр Корнієнко назвав основні завдання реформи децентралізації у 2022 році

Найближчі роки влада повинна працювати над тим, щоб в Україні було 100% спроможних громад, й для цього український парламент має зосередитись щонайменше на трьох напрямах. Про це заявив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

За його словами, перший – це збільшення ресурсної бази громад через реформування місцевих податків, справедливий розподіл ресурсів та створення нових умов для наповнення бюджетів, наведення ладу з майном та землями громад, реалізацію малої приватизації.

Другий – це створення політичних умов, які б не заважали нашим громадам працювати. Їх спектр доволі широкий: від внесення змін до Конституції в частині децентралізації та виборчого законодавства до створення сприятливих умов для конструктивного діалогу.

Третій – підвищення компетенції громад та їхніх керівних органів, обраних посадовців і призначених службовців. Зараз відбувається формування нового напряму публічної служби в оновлених органах місцевого самоврядування, що має знайти відображення в усіх законах і правилах належного урядування, проте з урахуванням особливостей роботи на місцях.

Нагадаємо, що у 2022 році Верховна Рада України має ухвалити низку законопроєктів, які узаконять саме поняття громад як нових адміністративно-територіальних одиниць, а також запустять інститут префектур замість місцевих держадміністрацій.

 

в