31 січня 2022, 18:00, Фінанси

Мінфін виплатив 2,5 млрд грн китайського кредиту ДПЗКУ

Міністерство фінансів переказало замість Державної продовольчо-зернової корпорації 2,5 млрд грн виплати за кредитом перед китайським Ексімбанком. Про це відомо з відповіді Міністерства фінансів, повідомляє Економічна правда.

У відомстві нагадали, що згідно кредитного договору між ДПЗКУ та Ексімбанком Китаю погашення відбувається щопівроку: 21 січня та 21 липня. 

З суми у $96,4 млн, яку корпорація повинна була сплатити Китаю 21 січня, державний трейдер сплатив лише $8,8 млн. Решту платежу у сумі $87,6 млн було сплачено Міністерством фінансів в рамках держгарантії – це близько 2,5 млрд грн. Переказ відбувся 21 січня.

Нагадаємо, ДПЗКУ сплатила 9% ($8,8 млн) від суми чергового платежу за кредитом Ексімбанку Китаю.

Повідомлялося, що 21 січня, мала відбутися чергова виплата $96 млн за китайським кредитом Державної продовольчо-зернової корпорації України. 

За результатами опитування проведеного AgroPolit.com, 32% аграріїв вважають, що Державну продовольчо-зернову корпорацію необхідно виставити на приватизацію для потенційних покупців. 23% опитаних вважають, що потрібно реструктуризувати китайський кредит ДПЗКУ, інші 24% підтримують ліквідацію корпорації. 11% респондентів підтримали ідею залишити компанію у державній власності та віддати борг Китаю.

в