30 січня 2022, 09:31, Агрохімія

Виробники міндобрив розповіли, як арграріям уникнути дефіциту агрохімії

Виробники добрив запропонували схему, завдяки якій Україна може забезпечити їх мінеральними добривами, не витрачаючи кошти з бюджету. Про це заявив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко у матеріалі на АgroРolit.com.

«Виробники добрив запропонували передати державі вже сплачені контракти з постачання газу у травні-червні обсягом на один млрд кубів, а держава зараз надає їм наявний газ зі сховищ. Тобто цей газ вони використають зараз, а законтрактований та сплачений газ повернуть державі протягом декількох місяців весни та влітку», – пояснив Козаченко. 

Він додав, що цей крок дозволить зекономити до 40 % витрат на ціні палива та дозволить зменшити на 20 % вартість виготовлення добрив.

За словами Козаченка, така пропозиція виникла на тлі заяв вищого керівництва країни про достатній (навіть більший за необхідний) обсяг газу у підземних сховищах.

Нагадаємо, що станом на 20 січня 2022 року українська аграрії, в середньому, на 11% забезпечені агрохімією для проведення весняно-літніх польових робіт: від 57% у Запорізькій області до 1% у Луганській. 

в