23 січня 2022, 07:30, Політика

Названо запобіжники продовольчої кризи в Україні

Дієвий і оперативний варіант для запобігання провольчої кризи в Україні є зниження ставки ПДВ до нуля для виробників харчової продукції, або хоча б до 7%. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com, з посиланянм на секретаря аграрного комітету Івана Чайківського

Якщо цього не зробимо, то програємо бій на внутрішньому ринку з європейцями, переконаний народний депутат.

«Уряд має зробити 2022 рік роком створення доданої вартості в АПК та інших важливих секторах економіки. Адже це світовий тренд. Курс на нього взяв днями і ЄС: нульовий ПДВ для усіх продуктів харчування, а також фруктів і овочів планують запровадити в ЄС у рамках реформи податку на додану вартість. Згоди про це було досягнуто у Брюсселі в рамках тексту Директиви ЄС про ПДВ. Її планують запровадити у всіх країнах ЄС одночасно, орієнтовно в другому півріччі 2022 року», – пояснює народний депутат, секретар аграрного комітету Іван Чайківський.

В парламенті проблему бачать, але в «Слузі народу» не дуже прихильно ставляться до цієї ініціативи.

Мені всім виробникам хочеться дати нульову ставку ПДВ. Але ви ж розумієте, що наш бюджет обмежений. Якщо ми комусь даємо пільгу, то хтось її має оплатити. А це не завжди виходить… Я згоден з тим, що нульова ставка ПДВ стимулює будь-яку галузь. Але, з іншого боку, ми з вами розуміємо, що на це потрібні державні гроші, бо така підтримка здійснюється за рахунок інших галузей. Чи потрібна нульова ставка ПДВ в Україні? Я не переконаний в цьому», – заявив у інтерв’ю AgroPolit.com голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Натомість голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський вважає інакше:

Я прихильник зменшення розміру ПДВ для виробників готових продуктів або встановлення нульової ставки ПДВ. Американці ж живуть без ПДВ – натомість мають податок з продажів… Я вже казав, що пропонував це зробити у рамках свого законопроєкту, але тоді Рада до цього ще не дозріла».

Компромісом може стати, пропонує Іван Чайківський, запровадження спецрежиму для створення доданої вартості в АПК.

Нагадаю його суть: зниження ставки ПДВ до 7% з теперішніх 20% на всіх етапах виробництва – від сільгосптоваровиробника до прилавку. На кожному етапі виготовлення аграрної продукції має діяти ставка ПДВ 7%. Тваринникам і переробникам їхньої продукції це дозволить акумулювати додаткові фінансові ресурси і направити їх на розвиток тваринництва (м’ясного чи молочного). Споживач – отримає зниження кінцевих цін. Держава – збільшені доходи, нарощення обсягів виробництва агропродукції з доданою вартістю та імпортозаміщення за багатьма позиціями виготовлення харчів», – пропонує він.

Загалом, переконаний Чайківський, курс на створення доданої вартості в агросекторі – це єдиний надійний довгостроковий рятівний круг для нашої економіки.

Додана вартість – це спосіб позбутися звання «сировинний придаток» і перейти в іншу лігу торговельних відносин України зі світом. Я вважаю, що влада і, зокрема, уряд мають робити сьогодні цілком конкретні кроки в напрямку поглиблення харчової переробки. Адже всі 30 років агросектор динамічно розвивався. Він завоював низку експортних позицій: соняшник, кукурудза, пшениця, ріпак. Список за бажання можна продовжити. Але всі ці перемоги зі смаком того, що нашу країну продовжують ототожнювати з сировинним придатком чиєїсь економіки. Хтось може сказати, що сировина – це не так вже і погано. Але якщо ви придивитеся до досвіду успішних країн, того ж ЄС, то вони стимулюють виробництво і експорт саме харчової продукції з доданою вартістю, бо у підсумку вони отримують значно більший прибуток, а також – аналогічно збільшені доходи в бюджет, нові робочі місця, сплачені податки. Це зовсім інша виробнича філософія. Як її досягнути, покажу вам на прикладі АПК», – підсумував секретар аграрного комітету.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, в Україні пропонують встановити нульове ПДВ для низки продуктів харчування.

в