5 січня 2022, 08:23, Соціалка

Вартість газу у собівартості хліба зросла у 10 разів – експерт

У популярному хлібі «Український» газ в його собівартості раніше складав 50 коп., а сьогодні – 5,00 грн. Про це заявив віцепрезидент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дудченко, ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

«І питання стосується не лише газу, майже всі складові в собівартості у нас збільшилися. Сьогодні йдеться про подорожчання хліба масових сортів споживання на 30 %. Цю ситуацію можна було попередити, якби ми домовлялися із мережевими магазинами, які є нашими основними покупцями, про поступове підвищення цін протягом певного періоду», – зазначив експерт.

 Він сказав, що сьогодні ритейл взяв на себе функцію адміністрування цін і не дозволяє зробити економічно обґрунтоване підвищення на певний відсоток.

Йшлося про поступове підвищення вартості на 5 %. Сьогодні ж ми дійшли до 30 %,і це той показник, який необхідний для виживання галузі», – заявив віцепрезидент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дудченко.

За його словами, керівництву країни та профільним органам необхідно терміново втрутитися у ситуацію, щоб не допустити такого стрімкого зростання цін. Зробити це пропонується через адресні дотації виробникам та часткову компенсацію подорожчання енергоносіїв.

Нагадаємо, що експерт розповів, де Україні брати газ на промислові потреби.

в