4 січня 2022, 09:44, Інвестиції

Для заміщення 20 млрд кубів газу в рік Україні необхідно збудувати 50 тис. мгВТ потужностей

Європейський зелений курс України «GreenDeal» може  сприяти переходу на альтернативні види енергії. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

«Щоб довести заміщення на рівні 20 млрд кубів газу, нам треба побудувати близько 50 тис. мегават потужностей для переробки біомаси на тепло. Близько 5 тис. мегават потужностей будуть виробляти електрику. Оціночна вартість такого будівництва, приблизно € 25 млрд до 2050 року – це кошти, які потрібно вкласти в цей сектор. Плюс до цього ще будуть операційні витрати, тобто буде споживатися місцеве паливо. В сумі це ще десь € 75 млрд. До 2050 року потрібно вкласти € 100 млрд у біоенергію, щоб замістити споживання Україною щороку 20 млрд кубометрів природного газу. Якщо порахувати вартість закупленого природного газу за всі ці роки (до 2050 року), то отримаємо цифру – € 100 млрд», – ідеться у статті.

Зазначається, що якщо вкласти €100 млрд, то й економія складе €100 млрд.

При цьому отримуємо нову енергетичну інфраструктуру (котельні, автостанції, біогазові установки). Як на мене – це досить цікавий інвестиційний проєкт. Причому фахівці вартість газу рахували по €230 за тисячу кубів. Якщо ціни будуть вищі, то проєкт буде ще цікавішим», – зазначається у матеріалі. 

Нагадаємо про  розрахунки для вітчизняної економіки щодо переходу на альтернативні види енергії, зроблені українськими фахівцями.

в