16 грудня 2021, 17:00, Фінанси

Коштів на рахунках компанії недостатньо для погашення наступного траншу китайцям, — в. о. голови ДПЗКУ

На власних рахунках Державної продовольчо-зернової корпорації України немає достатньо коштів для повної виплати за китайським кредитом у січні 2022 року і корпорація зараз просить допомоги уряду. Про це в інтерв'ю БізнесЦензор розповів в.о. голови правління АТ «ДПЗКУ» Василь Коваленко.

Він зазначив, що ДПЗКУ проводить переговори з банками та розглядає варіанти можливого кредиту на закриття траншу в січні.

«Ми розглядаємо різні варіанти. Власних сил недостатньо. Навіть якщо продати корпорацію, це не вирішить проблеми кредиту та липневу виплату 2022 року (виплати складають $96 млн два рази на рік – ред.). І таких виплат ще на 5 років розписано. Тут треба глобальний державний підхід. І без китайської сторони ми вирішити цю проблему не можемо», — додав очільник корпорації.

Василь Коваленко зазначив, що зараз ведуться переговори з Мінфіном, з Мінекономіки, з держбанками. Коштів на рахунках недостатньо для погашення наступного траншу

Нагадаємо, що на нещодавньому засіданні підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі під керівництвом Артема Чорноморова обговорювалися переспективи погашення китайьскьог окредиту, а також можливі варіанти його реструткуризації – більше про них у матеріалі «Битва за ДПЗКУ – як уряд і депутати погоджували план реструктуризації компанії». А після останнього засідання аграрного комітету більшість присутніх депутатів звернулися із зверненням до глави уряду Дениса Шмигаля із проханням прокоментувати цю ситуацію в силу важливості даного питання для загальнодержавного іміджу України.

в