12 грудня 2021, 07:30, Земля

У Фонді держмайна залишилася квазі форма – суб’єкт оціночної діяльності, яку потрібно прибрати, – Мартин

Оцінку земельних ділянок в Україні проводять оцінювачі з експертної грошової оцінки земельних ділянок, але внести інформацію в базу фонду держмайна можна лише в тому випадку, якщо його вносить суб’єкт оціночної діяльності від Фонду держмайна. Про це заявив заступник голови ради асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин, ідеться у матеріалі на Аgropolit.com.

«Тобто в нас було ліцензування землеоціночних робіт, його скасували, а от в Фонді держмайна ще є ця квазі форма ліцензування – суб’єкт оціночної діяльності. В результаті, маємо трохи дивну ситуацію. Коли внести в базу даних інформацію може оцінювач землі лише тоді, коли він зареєстрований ще як фондовський оцінювач. І в нас відбувається звуження, скажімо так, конкуренції на цьому ринку», – сказав експерт.

Він додав що, по суті,оцінювати земельні ділянки сільськогосподарського призначення може лише той оцінювач, який має ще й паралельно фондівську сертифікацію.

Вирішити це питання на сьогодні можна, як на мене, лише одним способом – прибрати вимоги до наявності фондівського статусу суб’єкту оціночної діяльності для тих, хто вносить інформацію про земельні ділянки в єдину базу даних. Це, до речі, створило проблеми не лише для ринку сільськогосподарських земель. На сьогодні це створює проблему і для великого будівництва», – сказав Мартин.

Експерт пояснив чому.

Тому що йдуть викупи земельних ділянок для суспільних потреб. Оцінка проводиться на підставі експертної грошової оцінки земельної ділянки згідно Земельного кодексу. Але, наприклад, особа в якої викупляється земельна ділянка, вона отримує дохід. Виходить, що відомості про цю оцінку потрібно внести в базу даних, а у нас той, хто проводив оцінку, не може внести інформацію в базу даних. Тому що він не зареєстрований у Фонді держмайна», – сказав Андрій Мартин.

Він наголосив, що потрібно технічно вимагати від Фонду державного майна, щоб вони дозволили вносити в базу даних звіти про експертну грошову оцінку без статусу суб’єкта оціночної діяльності.

Нагадаємо, що Мінагрополітики та Фонд держмайна узгодили зміну алгоритму автоматичної оцінки сільськогосподарської землі.

 

в