24 листопада 2021, 17:00, Соціалка

У Мінагрополітики планують заміряти викиди СО2 на рівні кожного поля в Україні

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України розробляють систему моніторингу шкідливих викидів для кожного поля в Україні. Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба під час виступу на круглому столі «Життя після Глазго. Висновки після події та наступні кроки світової та української спільноти щодо зміни клімату», організованого UkrainianBusinessandTradeAssociation (UBTA).

«Сільське господарство – це одна з тих галузей, де можна негативний вплив на навколишнє середовище обернути на позитивний вплив. В першу чергу, за рахунок зміни принципів споживання ресурсів, що і передбачено відповідною стратегією дій, а також змінити підхід до господарювання. По суті, треба перейти до так званого карбонового фармінгу. Апочати потрібно з формування системи звітування і аналітики. Це означає, що ми маємо прийти до використання системи, яка дозволить визначити на рівні кожного окремого поля, який вплив на довкілля несе окреме господарство», – заявив Тарас Дзьоба.

За словами Дзьоби, для того щоб це зробити, необхідно спочатку виміряти слід, який залишають на полях суб'єкти господарювання.

Ми в міністерстві вже розробили попередній план дій, залучили до процесу одного з найвідоміших у цьому питанні експертів – Анастасію Волкову. Свого часу вона зробила для США аналогічні розрахунки. Два тижні тому ми зустрічалися з нею в міністерстві і, власне, тоді й розробили план дій», – повідомив Дзьоба.

Нагадаємо, що представники уряду України та бізнесу (аграрного у тому числі) на початку листопада представили порядок денний з декарбонізації до 2030 року на саміті ООН з питань глобальної політики щодо зміни клімату. 

в