13 листопада 2021, 07:30, Рослинництво

В Україні рекордно зросла собівартість цукру

Через подорожчання газу собівартість виробництва цукру зросла щонайменше на 40%, порівняно з 2020 роком. Про це повідомили в НАЦУ «Укрцукор».

Повідомляється, що обсяг прогнозованого виробництва цукру у поточному сезоні зможе повністю перекрити внутрішню потребу України у продукті. Однак скільки коштуватиме цукор поки не відомо.

В асоціації пронозують, що у 2021/22 МР в Україні виготовлять 1,45 млн тонн цукру, а внутрішню потребу оцінюють у 1,25-1,30 млн тонн. 

 

Для цукрових заводів цей виробничий сезон надзвичайно складний. Особливо через непрогнозовану ситуацію на ринку природного газу. Виробництво цукру з цукрових буряків сезонне і триває в основному 3-4 місяці. На цей час заводам необхідно закупити щонайменше 300 млн м³ природного газу», – розповів т.в.о. голови правління НАЦУ «Укрцукор» Назар Михайловин.

За його словами, різке зростання цін на газ спричинило збільшення собівартості, відповідно, може спричинити і збільшення гуртово-відпускних цін на цукор у виробників.

Сьогодні через відсутність обігових коштів цукрові заводи змушені продавати цукор нижче собівартості, щоб закупити газ. При цьому вони зазнають значних збитків», – додав Михайловин.

Нагадаємо, що названо причину стрімкого зростання цін на цукор.

в