26 червня 2021, 07:33, Фінанси

Напередодні відкриття ринку землі аграріям не надали кредитування, а вже дають додаткове навантаження та податкові зобов’язання

Напередодні відкриття ринку землі аграріям не надали кредитування, не запровадили ефективних механізмів захисту власності, а вже дають додаткове навантаження та податкові зобов’язання. Так прокоментував в матеріалі AgroPolit.com урядовий законопроєкт №5600 про мінімальне податкове навантаження голова ради ГО «Бізнес – Варта», народний депутат 8-го скликання («Об'єднання Самопоміч») Іван Мірошніченко.

За його словами, надрокористувачі теж не задоволені проєктом закону і наразі підтримують альтернативний ПЗУ №5600-7, оскільки, на їхнє переконання, саме він містить найбільш послідовні зміни стосовно розрахунку ренти на видобуток залізної руди та інших мінералів.

«Проєкт закону про боротьбу з чорним ринком, без сумніву, необхідний. Чорний ринок сільськогосподарського виробництва має бути вирівняний та виведений на світло за рахунок єдиного податку з гектару для всіх власників та орендаторів землі. Цей аспект дуже важливий, коли 40% землі, задіяної у виробництві, перебуває в тіні і вироблена продукція обертається в паралельній темній економіці. Адже ті, хто не платить податки – крадуть у держави та людей ресурс та руйнують чесний бізнес», – заявив Мірошніченко.

Як повідомив Іван Мірошніченко, у запропонованому №5600 є низка недопрацювань:

1) Некоректно прописана група пов’язаних осіб (зокрема, вказано, що якщо два власники-фізособи в декількох компаніях – це не група)

2) Запровадження права податкової застави у разі адміністративного чи судового оскарження рішення-повідомлення може сприяти виникненню корупції.

3) 5% мінімальне податкове зобов’язання – це забагато. За розрахунками експертів, оптимально 3-3,5%, якщо знімається мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки.

4) До МПЗ зараховується весь розмір орендної плати за державні та комунальні землі. Водночас орендарі приватних земель зараховуватимуть до МПЗ лише 20% сплачених з орендної плати податків. Можлива маніпуляція, за якої орендарі державних і комунальних земель за рахунок зарахування орендної плати перекриватимуть МПЗ з приватних земель. В альтернативному п/з 5600-4 пропонується для державних та комунальних земель застосувати 50% коефіцієнт МПЗ, але не зараховувати до нього сплачені суми орендної плати.

В результаті незадоволення цим варіантом закону було зареєстровано 7 (!!!) альтернативних проєктів законів. Це означає, що є великі розбіжності у баченні та розумінні, як має бути. В таких випадках треба знімати законопроєкт та готувати новий, проводячи професійне обговорення», – заявив Мірошніченко..

Детальніше про це читайте у матеріалі: Законопроєкт 5600 – удар по агросфері: уряд хоче підвищити податки для АПК, виключити птахівників з 4 групи платників та змінити норми продажу землі

в