14 червня 2021, 16:00, Політика

Мінагрополітики хоче знизити ПДВ на сільгосптовари і буде обговорювати це з Мінфіном

Міністерство аграрної політики і продовольства хоче знизити ставку податку на додану вартість для сільськогосподарських товарів. Це питання буде обговорюватися з Міністерством фінансів. Про це голова відомства Роман Лещенко заявив в інтерв'ю «Слово і діло».

«Ми вважаємо правильним зниження ставки ПДВ до 14% для цілої групи сільськогосподарських товарів. Але наша позиція розходиться з позицією Міністерства фінансів, яке вважає, що навпаки треба ПДВ піднімати, і повернути ставку 20%. А, на нашу думку, ми тільки запустили цей експеримент, і ми вже бачимо результати детінізації. Скрутки вже не такі цікаві, тому що ставка ПДВ знижена. Відповідно, в балансі цих відсотків не так багато заробляють», – сказав Лещенко.

В цьому році, заявив міністр, потрібно ухвалити закон про внутрішню торгівлю і врегулювати діяльність торговельних мереж, тому що їхні націнки за окремими групами товарів виходять за рамки ринкового ціноутворення. Аналогічні закони нещодавно ухвалили Польща та Німеччина.

Тому треба збалансувати питання внутрішньої торгівлі, і таргетувати інфляцію через балансування ставки ПДВ, особливо щодо соціально значущих товарів. Ми не можемо допустити ситуації, яка була з олією, коли олія українського виробництва в Польщі коштувала на 10% дешевше, ніж в Україні. Це була абсолютно зрозуміла ситуація, через яку держава в пожежному порядку адміністративними методами намагалася збалансувати ціноутворення шляхом введення відповідного квотування та заборони експорту», – сказав він.

Але цей шлях, на думку міністерства, неправильний. За словами Лещенка, оптимальна формула – це зниження ставки ПДВ на всю групу сільськогосподарських товарів.

Мінфін повинен показати свої розрахунки. Щоб предметно на цю тему дискутувати, потрібно провести відповідну аналітику тримісячного функціонування ставки ПДВ: що держава втратила, що виграла, якою була детінізація і так далі. Коли буде аналітика, тоді є предмет дискусії. Ми найближчим часом будемо з Мінфіном це питання обговорювати», – додав глава МінАПК.

Нагадаємо, озвучено чотири податкові зміни для агросектору від Мінфіну. Детальніше читайте у матеріалі - Мінфін «подоїть» агросектор: подвоєння ЄСВ, індексація НГО землі та скасування відшкодування експортного ПДВ.

в