23 січня 2021, 07:00, Рослинництво

Збір соняшника в Україні у 2020 році нижчий за очікуваний показник

Очікували збір соняшника в 16,5-18 млн т, а за фактом є 13 млн т. Про це у коментарі AgroPolit.com сказав голова ради ГО «Бізнес-Варта», народний депутат 8-го скликання («Об'єднання Самопоміч») Іван Мірошниченко.

За його словами, при цьому переробні потужності з виробництва олії — більше ніж 20 млн т.

«Дефіцит сировини для індустріальної переробки — 5-7 млн т. Тобто заводи покриті зараз для роботи на 2-3 місці, а далі — частина стане і потрапить в простої, частина буде працювати до середини літа, частина стоятиме і частково запуститься на 1-2 місяця пізніше, після накопичення обсягів. Деякі заводи вже мали зупинки, інша частина — зупиняться у лютому-березні. Вартість соняшникової олії зросла також до більше ніж $200 за 1 т. Ціна на олію має стабільність та тенденцію до «помірного» зростання на старий врожай. При цьому соняшникова галузь буде на 25% недозавантажена в сезоні осінь 2020 та весна/літо 2021», — наголосив Мірошниченко.

Нагадаємо, названо регіон-лідер за врожайністю зернових та зернобобових культур. ДФС викрила мільйонну схему ухилення від сплати податків при експорті насіння соняшнику.
 

в