18 грудня 2020, 09:00, Земля

У 2021 році бюджет може отримати понад $1 млрд від земельної детінізації, — міністр агрополітики

Потенціал детінізації за 2021 рік (при комплексних заходах оподаткування) не менше $1 млрд прямих надходжень в бюджет в частині оподаткування землі та закритті ПДВ-скруток/компанії-одноденок. Про це зазначив у своєму виступі Роман Лещенко під час розгляду його призначення у Верховній Раді, повідомляє AgroPolit.com.

«Я прибічник максимального дерегулювання та детінізації сектору. Я вважаю, і це підтверджує аналітика, мільйони гектар української землі у тіні. На ній вирощується с/г продукція і не сплачуються жодні податки. Всі знають, що в Чорнобильській зоні вирощують зернові, непрозоро використовуються відомчі землі, зокрема, Міноборони та інші. Однозначно, потрібно оподатковувати кожен гектар української землі і закривати податкові скрутки», — повідомив Роман Лещенко. 

На думку Романа Лещенка, одним із механізмів земельної детінізації може стати запровадження державного електронного аграрного реєстру.

Нагадаємо, раніше Роман Лещенко розповів про дві моделі поводження з державними землями

Перша – законопроект голови аграрного комітету Миколи Сольського: приватизувати за формулою 40% – трудовому колективу, 20% – учасникам АТО, 40% – на аукціон. Друга – провести інвентаризацію, передати їх на баланс новоствореного Національного агентства управління земельних ресурсів чи Держгеокадастру без права відчуження цих земель (окрім здачі в оренду на публічних, прозорих аукціонах). Кошти від здачі в оренду направляти в бюджет – це мільярди гривень»,– сказав він у інтерв'ю AgroPolit.com.

в