друкувати


Падіння виробництва в переробній галузі залишиться незмінним в короткочасній перспективі

30 жовтня 2020, 10:07

Якщо говорити про переробну галузь, втрати сталися через зменшення попиту, а зменшення попиту – це втрата грошей. Якщо взяти, наприклад, крупи, хліб, борошно – це все падає вниз і виробники відчувають на собі негативні зміни, адже порушуються звичні ланцюги від постачання до переробки. Так для AgroPolit.com прокоментував ситуацію з падінням виробництва Іван Мірошніченко, голова ради ГО «Бізнес-Варта», народний депутат 8-го скликання.

За його словами, поки що в переробній галузі він не бачить позитивних трендів на зміну ситуації в короткочасній перспективі.

«Насамперед, варто зважати на збитки від кліматичних факторів. Якщо говорити про переробну галузь, втрати сталися через зменшення попиту, а зменшення попиту – це втрата грошей. Якщо взяти, наприклад, крупи, хліб, борошно – це все падає вниз і виробники відчувають на собі негативні зміни, адже порушуються звичні ланцюги від постачання до переробки. Поки що в переробній галузі я не бачу позитивних трендів на зміну ситуації в короткочасній перспективі. Позитивні зміни залежать від відповіді на просте запитання – скільки коштів держава готова виділити на допомогу тим, хто цього року втратив все? Йдеться, переважно, про Південь України. Якщо грошей мало, то державі потрібно бодай допомогти цим людям посіятися наново, якщо знайдеться більше, то можна говорити про ширшу програму допомоги постраждалим аграрним підприємствам. Все залежить від наявного ресурсу», – заявив Мірошніченко.

За його словами, якщо розглядати питання спаду виробництва та відновлення показників більш глобально, треба прибирати причину, а не наслідки, і виходити з реальних можливостей, а не примарних бажань. Мова про реалізацію програми зрошення, про реальну підтримку переробки та інше. Саме тому потрібно дивитися на бюджетні програми.

Потрібно дивитися, як будуть вирішуватися дотичні питання, пов'язані, наприклад, з ринком землі; як буде фінансуватися страхування аграріїв. Потрібно обов'язково знайти кошти на покриття програми зі страхування, адже у наступному році буде багато бажаючих страхувати врожай, більше, нуж цього року. До того ж, не можна скидати з рахунку фактори коронавірусу, демографічні та соціальні показники в середині країни, тому, я поки що не бачу тенденції до покращення. Наприклад, якщо брати сільгоспмашинобудування, сьогодні наявні кошти будуть направлені на відшкодування збитків, а не на оновлення техніки, тож про розвиток галузі вже не йдеться, звісно, якщо не буде спеціальної програми», – заявив Мірошніченко.

Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі: Агросектор у піке – причини падіння виробництва сільськогосподарської продукції в Україні<