23 жовтня 2020, 13:40, Земля

Зеленський заявив, що до розкрадання земель причетні деякі нардепи

Президент України Володимир Зеленський заявив, що до розкрадань мільйонів гектарів землі, що перебувала у власності держави, причетні деякі народні депутати. Про це він сказав в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам, повідомляє прес-служба Офісу президента.

За його словами, політики старого покоління багато років лякали український народ земельною реформою, не даючи людям права вільно розпоряджатися своєю землею. За цей час із 7 млн га сільськогосподарських земель у державній власності залишилося трохи більше 2 млн га, ще 5 млн га просто вкрали.

Глава держави нагадав, що минулого тижня підписав указ про передачу понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності, і тепер об’єднані територіальні громади зможуть спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток – будувати дороги, ремонтувати школи, дитсадочки.

Ми встигли 2 мільйони гектарів моїм указом передати ОТГ. І тепер вони будуть відповідати за використання цієї землі, за наповнення місцевого бюджету. І це правильно», – наголосив Зеленський.

Він зазначив, що впродовж останніх майже 30 років політики виступали проти запровадження вільного обігу землі та брехали народу про те, що так начебто захищають український родючий чорнозем від продажу іноземцям. Але насправді вони через «сірі» схеми розкрадали цю землю.

Ми проаналізували, як, вибачте на слові, «промивали» мозок людей щодо земельної реформи. Потім ми змінили голову Держгеокадастру, який одразу відкрив усі цифри – 5 мільйонів гектарів вкрали. Залишилося трохи більше 2 мільйонів гектарів земель. Всього було 7 мільйонів гектарів. Де ще 5? Їх вкрали», – зазначив президент.

За його словами, частина людей, причетних до розкрадання сільгоспземель, і зараз перебуває у Верховній Раді.

Також виступали проти впровадження ринку землі земельні лобісти, додав глава держави.

Вони не хотіли, щоб ми проводили земельну реформу. А що – погано, що ми віддали людям можливість розпоряджатися землею?» – зауважив глава держави.

Він наголосив, що цей величезний спротив реформі відчув під час призначення Романа Лещенка на посаду голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Навіть просто призначити його головою Держгеокадастру було складно – щодня погрози, якісь дзвінки», – додав президент.

Глава держави нагадав, що відкриття ринку землі та надання людям права вільно розпоряджатися своїми ділянками було в його передвиборчій програмі.

Нагадаємо, інвентаризація Держгеокадастру виявила розкрадання 700 тис. га держземель через безоплатну приватизацію.

Детальніше про справи у Держгеокадастрі та результати аудиту відомства читайте в інтерв'ю з його очільником Романом Лещенко.

в