друкувати


«Аграрний фонд» може гарантувати продовольчу безпеку в Україні, — народний депутат

16 вересня 2020, 07:00

«Аграрний фонд» може гарантувати продовольчу безпеку в Україні. Про це у блозі на nv.ua написав член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Кучер.

«Доручити продовольчу безпеку країни уряд може й Аграрному фонду — бо це акціонерне товариство. Так, у цієї держкомпанії теж є свої проблеми — за І півріччя 2020 року збиток склав 205 млн гривень. Та водночас Аграрний фонд продовжує працювати і виконувати свої функції з підтримки сільгоспвиробників», – вважає Кучер.

Він навів приклад: у І півріччі компанія передала 31,4 тисячі тонн зерна для переробки на борошно, і це певним чином допомогло утримати ціни на хліб для українців.

Кучер додав, що «Аграрний фонд» профінансував за своєю форвардною програмою майбутній врожай вітчизняних середніх та малих фермерів на 233 млн грн. Тобто, в чомусь Аграрний фонд уже працює як оператор продовольчої безпеки.

Але тут все ж доведеться Кабміну прийняти відповідні рішення. Тобто, присвоїти «Аграрному фонду» спеціальний статус установи — оператора продовольчої безпеки. А також передати в управління цій аграрній держкомпанії хоча б декілька КХП, що простоюють, перебуваючи на приватизації. Таким чином і потужності запрацюють, і Аграрний фонд не витрачатиме зайвих грошей на переробку та зберігання. Тим більш, що вже є схожий досвід, коли задля енергетичної безпеки країни Кабмін передав «Нафтогазу» 6 ТЕЦ, які до цього були на балансі Фонду держмайна», – наголосив народний депутат.

Нагадаємо, що в. о. голови «Аграрний фонд» Богдан Банчук раніше заявив, якщо перед урядом постало завдання посилити продовольчу безпеку в країні, то АТ «Аграрний фонд» готове долучитися до її забезпечення, посиливши своє виробництво за допомогою кількох переробних потужностей та об’єктів для зберігання й переробки у різних областях України.

Також з власною переробкою АТ «Аграрний фонд» може бути успішною та ефективною державною компанією, з часткою на ринку борошна не менше 20%.