31 серпня 2020, 15:00, Торгівля

Головний податківець назвав об’єми махінацій із ПДВ за реалізації зерна

Об’єми махінацій із ПДВ, так званих «скруток», під час реалізації зерна становлять 25 млрд грн. Про це в інтерв’ю lb.ua заявив голова Державної податкової служби України Олексій Любченко.

«У нас майже 10,4 млн га землі, які обробляються нібито одноосібніками. Навіть якщо дуже недбайливий господар, він 15 тисяч з гектара заробить. Це 150 млрд товарної продукції. А в ній 25 млрд ПДВ. Елеватори, які знаходяться у власності наших зернотрейдерів, вони у фермера взяли без ПДВ, за готівку. Їм же треба, щоб продати далі, нарахувати ПДВ. Вони не хочуть цього робити. Їм потрібна папір –  показати, що прихід немає від фермера, а від якогось колгоспу, нібито існуючого на папері. Це – одна частина. Плюс контрабанда, яка заходить, – теж близько 15 млрд ПДВ, який треба легалізувати. Ось ці 40 млрд я бачу, воно по паперах проглядається», – сказав Любченко.

Він додав. що подібна проблема – з добривами, ширвжитком, фарбами...

Воно продається за готівку дуже добре. У ній ми знайшли мінімум, що потенційно може піти в економіку і потім на папері продатися повторно, близько 27 млрд грн», – наголосив Любченко.

За його словами, попит формує зерно.

Зерно повинно піти з папером, що воно отримано від якогось підприємства «Ікс», в тому числі ПДВ. Тому що в іншому випадку ПДВ за це зерно, яке фермер зібрав і за готівку здав на елеватор, треба заплатити елеватору. У нас вся схемотехніка відбувається на елеваторах. Зараз перед ними перекрили всю цю справу, про що Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України сказав в суботу [1 серпня] на селекторі. «Пане президент, відбувається безпрецедентна подія. Вперше в історії України елеватори не можуть розрахуватися готівкою, тому що не мають де взяти паперовий податковий кредит. Податкова перекрили їм кисень». Починав так, що я напружився: може, хоче покритикувати. Але Ігор, як виявилося, вирішив чомусь згадати, що система запрацювала», – сказав Олексій Любченко.

Нагадаємо, що кожного року аграрії втрачають близько 30% на ціні, продаючи зерно з-під комбайна.

Також, згідно із прийнятим законом №466-ІХ, з липня 2020 року звітність по ПДВ подається щомісячно.

Понад 9 млрд грн на рік «вимивається» за експорту агропродукції.

 

в