4 лютого 2016, 16:49, Рослинництво

Україна розпочинає експортувати борошно до ЄС — Рибчинський

Асоціація «Борошномели України» заявляє про отримання українськими підприємствами квоти на безмитну поставку борошна в країни Європейського Союзу (ЄС) в обсязі 5 тис. т. Про це повідомив директор асоціації Родіон Рибчинський.

«Вчора перші українські підприємства офіційно отримали квоту на безмитний експорт борошна в ЄС», — повідомив він. 

Обсяг квоти становить 5 тис. т. Рибчинський уточнив, що квота надана одному підприємству.

«Ми хочемо вийти на те, щоб в українських борошномелів була окрема від експортерів пшениці квота», — сказав Рибчинський.

Він зазначив, що раніше хоч і були певні поставки борошна в Європу, але вельми незначні — до декількох тонн, в рамках загальної квоти на постачання пшениці, в яку експортерам борошна було важко вклинитися.

Зйого слів, тепер вдалося відпрацювати механізм і конкретному підприємству отримати квоту на 5 тис. т. Експерт повідомив, що наразі ведеться робота з розширення квоти на 15-17 тис. т ще для 3 підприємств.

Нагадаємо, за 1 половину поточного маркетингового року (липень 2015 - червень 2016) експорт борошна зріс на 35% до 180 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом попереднього маркетингового року.

«Борошномели України» очікують експорт борошномельної продукції понад 300 тис. т в 2015/2016 маркетинговому році. У 2014/2015 маркетинговому році експорт борошномельної продукції становив 258 тис. т.

AgroPolit.com

в