15 липня 2020, 12:30, Фінанси

МВФ закликав Зеленського зберегти незалежність НБУ

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва закликала президента Володимира Зеленського зберегти незалежність Національного банку України. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву Георгієвої за результатами переговорів із Зеленським.

«В інтересах України зберегти незалежність НБУ, і це також є вимогою в межах поточної програми, яку підтримує МВФ. Закликаємо президента Зеленського дотримуватися курсу розумної грошово-кредитної і фінансової політики – це ключ до більш активного інвестування та інклюзивного зростання», — зазначили у МВФ.

Георгієва додала що реформа НБУ і її результати за останні п'ять років є історією «повного успіху для України», оскільки політика Нацбанку заслуговувала на довіру, сприяла стабілізації економіки України.

Вона зазначила, що незалежний центральний банк допомагає макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів і захищає фінансову систему.

Нагадаємо, голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президентові України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням.  Верховна рада України проголосувала за відставку Якова Смолія з посади голови НБУ. Розгляд питання відбувся на позачерговій сесії парламенту.

Детальний аналіз про можливі наслідки зміни керівництва НБУ читайте на AgroPolit.com у публікації Чим закінчиться відставка Смолія з посади голови НБУ: інфляція, дефолт чи завищений курс долара. 

в