друкувати


Держгеокадастру розказали, де шукати «зниклі» державні землі

16 травня 2020, 13:30

Де шукати «зниклі» державні землі Держгеокадастру розповів радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол. Він прокоментував на сторінці у соцмережі заяву керівника Держгеокадастру Дениса Башлика про те, що майже не залишилось в Україні державних земель.

«Нам хочуть розказати байки,що землі держвласності практично немає. То рахуйте: Вважаю, що ми повинні розібратися з ефективністю використання понад 700 тис. га землі,наданих органам державної влади та місцевого самоврядування, громадським організаціям, закладам освіти та культури, профспілкам, житлово-експлуатаційним організаціям», – сказав Апостол.

Він додав, що також є ряд земель, які належать державним підприємствам.

550 тис. га надані промисловим підприємствам, 640 тис. – підприємствам транспорту, понад 400 тис. га військовим частинам, навчальним закладам Міноборони, 500 тис. га організаціям, підприємствам, установам оздоровчого, р​​екреаційного та історико-культурного призначення, 250 тис. га – водогосподарським підприємствам, 88 тис. га – спільним підприємствам, міжнародним об'єднанням і організаціям юридичних і фізичних осіб. Разом із тим у нас є і 800 тис. га землі, які досі не надані у власність або постійне користування в межах населених пунктів, а ще — т. зв. нічийні польові дороги між паями, полезахисні смуги, горішники тощо», – зазначив Апостол.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Нагадаємо, за прогнозами Дениса Башлика ціна оренди державних земель буде зростати на 10-15% щороку. Також перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко заявляв, що селяни потребують уповноваженого з питань розвитку сільських територій – його функції та завдання. Серед пріорітетів – передача земель у користування ОТГ.