1 травня 2020, 09:00, Земля

У Держгеокадастрі розповіли, чи відв’яжуть вартість землі від величини нормативної грошової оцінки

Сьогодні немає сенсу відв’язуватися від нормативної грошової рцінки землі (НГО), адже їй не знайдено альтернативи. Про це голова Держгеокадаструу  Денис Башлик розповів в інтерв’ю АgroРolit.

«НГО не визначає вартість земельної ділянки. НГО – це капіталізований рентний дохід, тобто потенційна оцінка доходу з 1 га. Сьогодні, на жаль, кращого інструменту для оцінки землі в Україні не існує. давайте розглянемо світову практику і українські реалії. В світовій практиці існує так поняття, як масова оцінка. Такий підхід оцінює не тільки земельну ділянку, але й нерухомість та все, що на ній знаходиться. На сьогодні, ми вже запустили таку законодавчу ініціативу, але, тим не менш, НГО розраховується за формулою капіталізованого рентного доходу і декілька років вона індексувалася. Сьогодні немає сенсу відв’язуватися від НГО, адже їй немає альтернативи», – сказав він.

Башлик додав, що  навіть, якщо взяти середню нормативну грошову оцінку по Україні – це 27 200-22 500 тис. грн – вона відповідає тій мінімальній ціні, яка на сьогодні торгується на ринку за 1 га.

Десь більше, десь менше (в залежності від того чи це сіножаті, чи багаторічні насадження). Але, повторю, цей інструмент приблизно збігається з ринковими показниками, – наголосив керівник Держгеокадастру.


в