друкувати


Сьогодні Рада голосуватиме за законопроєкт про створення національної інфраструктури геопросторових даних

13 квітня 2020, 09:27

На позачерговому засіданні сьогодні парламент розгляне у другому читанні проект закону №2370 «Про національну інфраструктуру геопросторових даних». Документ суттєво звужує права Держгеокадастру та запускає створення в Україні національної інфраструктури геопросторових даних.

До другого читання члени аграрного комітету внесли низку правок – усі можна переглянути у таблиці нижче.

Виділимо кілька важливих моментів.

Перший – фінансування робіт із створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних пропонується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів установ, організацій та підприємств, замовників робіт відповідно до укладених договорів та інших джерел, не заборонених законом. Для створення національної інфраструктури геопросторових даних будуть використані наявні геопросторові дані, які вже створені органами державного управління.

Другий – законопроєкт передбачає  адміністративне покарання за порушення закону (стаття 161 – порушення порядку створення і використання геопросторових даних і метаданих; втрату або несанкціоноване знищення геопросторових даних і метаданих; незаконне привласнення геопросторових даних і метаданих).

Крім того Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється статтею 513 про покарання за вищеперераховані порушення:

 Крім того Рада розгляне 13 постанов про скасування закону про ринок землі 2178-10 на позачерговому засіданні. 

Основні положення закону про землю читайте за посиланням

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі