21 листопада 2019, 13:00, Рейдерство

В Україні планують запустити електронні довіреності для боротьби з рейдерством

У Кабінеті міністрів України планують запустити електронні довіреності, які повинні знизити рівень рейдерства. Про це у своєму Telegram повідомив радник в. о. голови СБУ Дмитро Дубілет.

Зазначається, що після запуску проекту людина буде отримувати у нотаріуса довіреність як на стандартному паперовому бланку, так і у pdf-файлі з накладеним електронним підписом.

За словами Дубілета, файли з електронними підписами безпечніші, оскільки частина випадків рейдерства трапляється саме через підроблені бланки довіреностей. Він також заявив, що для впровадження цієї технології вже все готово.

Для впровадження цього рішення є все. У нотаріусів і так є е-підпис, вони й зараз можуть накладати його за кілька кліків на будь-які файли. Треба лише змінити декілька рядків у законах. Саме цим ми зараз із Мін'юстом і Нотаріальної палатою і займаємося, — повідомив Дубілет.

За його словами, законопроект про електронні доручення планують подати в найближчі тижні

Я сподіваюся, що ми зможемо подати закон у парламент в найближчі тижні. Щойно його буде прийнято, електронні довіреності повинні запрацювати вже на наступний день, — написав він.

Нагадаємо, для боротьби з рейдерством Кабмін пропонує запровадити подвійну авторизацію за реєстрації прав власності.

в