28 жовтня 2019, 11:18, Політика

Фермери просять Милованова не ліквідовувати ПАТ «Аграрний фонд» — заява

300 українських фермерів звернулися до міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова не ліквідовувати ПАТ «Аграрний фонд», тому що нічим буде кредитувати селян. Про це повідомляє прес-служба компанії.

«Ми, фермери, які вже п’ять років отримуємо кредитну підтримку від нашого шанованого партнера, як ніхто знаємо, яку важливу роль відіграють 5 млрд гривень для всієї сільськогосподарської галузі», — ідеться в заяві.

Вони застерегли його щодо наслідків ліквідації фонду для державного бюджету:

«Сподіваємося, пане міністре, на ваше мудре державницьке рішення. Адже в разі пропонованої вами ліквідації Аграрного фонду, або українське село наступної весни не посіється, або ви мусите закласти в Державний бюджет України «зайві» 5 млрд гривень для кредитної підтримки села. Наскільки нам відомо, в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», такої суми не передбачено».

Фермери згадують у своєму зверненні до міністра складний 2015 рік, коли кожну другу гривню агрокредитів через банківський кризу в країні надавав саме Аграрний фонд:

Ми добре пам’ятаємо 2015 рік, коли через важку кризу, спричинену війною, банки майже не кредитували агровиробників. Якби не робота Аграрного фонду, що надав майже кожну другу гривню кредитної підтримки аграріям – Україна могла б і не посіятися тієї весни. І не зібрати врожаю. Сьогодні жоден банк не кредитує фермерів, що сіють хліб у прифронтових районах Луганської та Донецької областей. Це робить лише ПАТ «Аграрний фонд», продовжуючи виконувати свою важку, але таку необхідну для хліборобів місію! — ідеться в заяві.

Наприкінці звернення фермери наголосили, що чекають на публічне спростування заяви про ліквідацію держпідприємства, інакше погрожують прийти до Кабінету Міністрів «з вилами»:

Дуже сподіваємося на вашу мудрість та чекаємо на таку саму публічну заяву з Вашого  боку про відміну Вашого рішення. Бо дуже не хотілося б іти до Києва з вилами, та як то кажуть в народі, «на пальцях» пояснювати вам, до якого горя в скількох українських селах та родинах фермерів-хліборобів воно може призвести! — йдеться у заяві.

В прес-службі ПАТ «Аграрний фонд» нагадали, що Товариство є найуспішнішим з понад 200 підприємств агросектору і останні чотири роки не бере ні копійки грошей з бюджету, навпаки щорічно сплачуючи до бюджету понад мільярд гривень податків та дивідендів:

За останні чотири роки ПАТ «Аграрний фонд» сплатив до бюджету 4,2 млрд грн. податків, а також за 2015-2918 роки було сплачено державі дивідендів 545 млн грн дивідендів, — повідомляється офіційному сайті підприємства.

Нагадаємо, що уряд звільнив з посади голови  ПАТ «Аграрний фонд» Андрія Радченка.

в