22 жовтня 2019, 19:12, Політика

На придбання землі держава має виділяти на кредити малому та середньому бізнесу від 10 млрд грн щороку — підрахунки

Щонайменше 10 млрд грн. має бут закладено до державного бюджету для того, щоб фінансово підтримати малого та середнього сільгоспвиробника, охочого брати кредити. Про це розповів у цифрах голова «Агро-Продовольчої ради» Іван Слободяник під час четвертого етапу земельного віче.

Організатори віче — радник прем’єр-міністра, депутат парламенту 8-го скликання Олексій Мушак та AgroPolit.comLatifundist.comKurkul.com.

Підрахунки виглядають таким чином:

За неофіційними підрахунками малі, середні та близькі до великих господарств нині обробляють 20 млн га землі. За прогнозами, у перші роки після відкриття вільного ринку буде продаватися 10% угідь.

Таким чином, виставлятимуть у середньому на продаж у 2 млн га. В країні ціну 1 га визначають приблизно на рівні 2 тис. дол. Отже, всі землі разом будуть коштувати 4 млрд дол.

Щоб аграрії могли взяти кредит у банку під 17% річних 4 млрд дол. та купити усі необхідні землі,  держава має виділити на компенсацію 10 млрд грн. Таким чином, буде покрито відсоткову ставку, щоб залишилося близько 5-7% річних для аграрія.

Якби державному бюджету трохи збільшити фінансування, щоб фермерові залишилося сплачувати зверху 3% річних – ми б отримали дуже вигідну модель. І наш господар був би конкурентним з іноземними інвесторами», розповів Іван Слободяник.

За умови, що довгострокові кредити аграрії, очевидно, братимуть на кілька років, вони будуть мати вигідні умови для придбання землі, розповів експерт.

Що таке 5% річних для покупця землі – за отримання кредиту на 10 років – виходить орієнтовно сума $260 за гектар на рік. Якщо він буде купувати в кредит на 15 років, то платитиме $197 щороку, враховуючи тіло кредиту й відсотки. Ця модель могла б мати дуже привабливий вигляд», – пояснив учасник круглого столу.

в