8 вересня 2019, 07:29, Фінанси

На початку 2020 року запровадять єдиний рахунок для сплати податків

На початку 2020 року платникам податків запровадять єдиний рахунок для сплати податків і зборів (ЄСВ) Для цього уже зареєстровані законопроекти № 1049 та № 1051,  внесені народними депутатами від партії «Слуга народу», що означає велику ймовірність їх ухвалення. Про це повідомляє «Ліга:Закон». 

Повідомляється, що буде запроваджено систему сплати податків і зборів,а також ЄСВ через Електронний кабінет платника податків на єдиний рахунок, який платник податків відкриватиме за бажанням в Державній казначейській службі. Виключення складуть ПДВ та акцизний податок з реалізації пального та спирту етилового. Їх будуть сплачуватимуть у тому порядку, який нині існує –  електронних рахунків в СЕА ПДВ та СЕРП та СЕ. Однак платники податків матимуть право перераховувати кошти з єдиного рахунку на рахунки, відкриті в СЕА ПДВ та СЕРП та СЕ.

Для сплати грошових зобов`язань та/або податкового боргу платник податків поповнюватиме коштами єдиний рахунок.

Інформацію про реквізити єдиного рахунку відображатимуть в електронному кабінеті платника податків.

Разом з тим незрозуміло як єдиний рахунок буде реалізовано при сплаті ЄСВ та ПДФО у разі виплати зарплати працівника. Адже за банками залишається такий контроль і внесені законопроекти не змінюють таких норм.

Нагадаємо: аби отримати кошти на виплату зарплати чи перерахувати їх на зарплатні рахунки працівників, необхідно подати до банку платіжні доручення на сплату податків і зборів із зарплати, тобто ПДФО, військового збору та ЄСВ.

Банки не в змозі проконтролювати сплати ПДФО та ЄСВ із єдиного рахунку платника в Казначействі. Банк контролює сплату податків із банківських рахунків. Тобто за такого сценарію роботодавці не зможуть скористатися єдиним рахунком при сплаті ПДФО та ЄСВ при виплаті зарплати. Схоже, цей обов`язок не збираються відміняти.

У разі схвалення законопроектів вони мають запрацювати із 1 січня 2020 року. Але єдині рахунки запрацюють із 1 числа місяця, що настає за місяцем впровадження у роботу програмного забезпечення взаємодії інформаційних систем ДПС та Казначейства України, але не пізніше 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, що обрані депутати партії «Слуга народу» зараз обговорюють сім податкових новацій. 

в