4 травня 2019, 09:47, Земля

Владі пропонують повернути оподаткування кожного гектара сільськогосподарської  землі

Аби детінізувати сферу земельних відносин, парламенту, президенту та уряду слід прийняти закон оподаткування кожного гектару землі. Таку думку висловив доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин у коментарі для матеріалу на AgroPolit.com «Порядок денний для Президента Зеленського від аграріїв».

Нагадаємо, що ДФСУ оприлюднила перелік земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню. Нещодавне дослідження показало, що наразі громади отримують менше $15 земельних податків із $270 доходів з 1 га с/г землі.

Цілком хороша ідея — повернути оподаткування на 1 га, це дозволить, принаймні, детінізувати частину використання с/г земель. Будь-який підприємець вважає, що він платить забагато податків, але проблема нашої держави полягає в тому, що є підприємці, які податок сплачують, а є ті, які мають тіньову оренду й не платять за землю державі взагалі нічого. Тому на сьогодні пріоритетне завдання — не збільшити чи зменшити податки, а зробити так, щоб їх платили всі, вони повинні бути однаковими й справедливими. Сказати, що сьогодні агробізнес — дуже збиткова форма підприємництва, яка потребує великої підтримки держави, не можна, в порівнянні з іншими галузями агросектор непогано почувається», — вважає експерт.

Більше читайте у матеріалі далі.

в