друкувати


Видача держпідтримки прозорим господарствам сприятиме виходу агросектору «з тіні»

13 листопада 2018, 11:35

Видача держпідтримки прозорим господарствам сприятиме детінізації ринку. Про це розповів фермер Сергій Гнатюк, йдеться у матеріалі Kurkul.com «Про агродотації з перших вуст: досвід фермерів Черкащини». 

Нагадаємо, попередній аналіз (спецпроект «GoЗаАгроДотаціями») показав, що у серпні з бюджету було видано менше 10% держпідтримки. За оцінками експертів, з такими темпами вибрати їх усі до кінця року нереально, тому закладені суми пропонують перенести на 2019 рік, збільшивши держпідтримку до 12,4 млрд грн. Сьогодні 30-45% українських фермерів працюють у «тіні».

«Укрдержфонд підтримки фермерських господарств — це велике діло. У фонді завжди повинні бути гроші і щороку він має поповнюватися. Наприклад, я повернув сьогодні кошти — вони є у фонді, ними може скористатися хтось інший. Так можна збільшити кількість дрібних господарств, допомогти їм у розвитку, створити нові робочі місця для українців та отримати більше податків у бюджет», – вважає Гнатюк.

Фермер Олександр Скрипчинський, навпаки, вважає, що тільки контрольована фінансова допомога нічого не дасть. Він переконаний, що політика буває двох видів: пряника і батога. От мовляв, застосують «пряник» — дамо дотації. Але якщо не буде «батога», тобто того, хто контролюватиме всі ці грошові потоки, то який сенс усього?

Тобто воно повинно в комплексі працювати: треба допомагати, але треба й слідкувати, щоб ці гроші правильно йшли, всі структури платили податки. Коли буде робота лише в одному напрямку, то це не дасть позитивного результату. Якщо держава буде тільки «батогом», то теж не буде результату», – зазначає Скрипчинський.