Українські чорноземи планують вивозити вагонами — заява
Українські чорноземи планують вивозити вагонами — заява

Катар планує вивозити українські чорноземи для створення у провінції Баладіят Еш-Шамаль оазу землеробства. Про це повідомив народний депутат Олексій Мушак на своїй сторінці у Facebook.

За словами Мушака, секретний план купівлі українських земель був схвалений еміром Катару Тамімом бін Хамад Аль Тані минулого тижня.

«Катар придивляється до української землі. Доха (столиця. – Ред.), налякана недавньою продовольчою блокадою з боку арабських країн, зробила висновки. Єдиний можливий спосіб захистити себе в майбутньому — це зробити свій аграрний оазис. Для цього вибрано провінцію Баладіят Еш-Шамаль із територією в 902 км². Оскільки в Катарі немає води, необхідної для землеробства, то буде побудовано гігантські опріснювачі на березі Перської затоки. Залишилося лише одне питання — де взяти родючу землю. Відповідь очевидна. В Україні. Катарські інвестори планують скупити святу українську землю. А далі — вивезти її до себе. За грошима питання не стане. Всього для покриття провінції Еш-Шамаль 40-сантиметровим родючим шаром необхідно 500 млн тон українського чорнозему», — розповів Мушак.

Нардеп зазначає, що наразі є проблема з логістикою, адже найбільший стивідор України — компанія ТІС — може перевалювати лише 21,6 млн тонн на рік. Це за умови відмови від перевалки зерна, руди, вугілля, хімдобрив. А це означає 20 років очікування. Плюс "Укрзалізниця" занепадає.

Та нічого не зможе зупинити катарських інвесторів, коли вони бачать український чорнозем. У порту "Південний" активно йдуть днопоглиблювальні роботи, щоб для вивозу національного багатства могли заходити великі судна. Повним ходом реалізуються плани з розвитку річкового транспорту. Таким чином із Чорнобаївського району Черкаської області можна буде на баржах спускати «чорне золото України». З Полтавщини будуть вивозити вагонами. Саме задля цього скоро в три зміни буде працювати Крюківський вагонобудівний завод. Поки що залишається незакритим питання логістики з Вінниччини та Хмельницької області. Цим регіонам України обезземелення загрожує менше, але ризики все ще високі» — вважає Мушак.

Він додає, що саме невирішення питання логістики з цих двох областей обумовили зміну позиції МВФ щодо земельного питання.

Відтермінування реформи, на що погодилися в Вашингтоні, буде використано для доопрацювання плану», — уточнив нардеп.

За його словами, перевезення землі обійдеться катарцям у $5 млрд — за ці кошти можна було б скупити всі українські аграрні компанії з ТОП-10.

Але навіщо заморочувати себе купівлею працюючого бізнесу? Кращого від українського чорнозему нічого немає. Знаючи любов до грошей деяких можновладців України, нема сумнівів, що цей план буде виконано до останньої крапки», — підсумовує Мушак.

Матеріал опубліковано з дозволу автора і  є  його  гумористичним баченням проблем земельного питання. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 серпня 2017
Щорічні втрати бізнесу від нестачі вагонів складають $200 млн
Якщо не  вирішувати  проблеми залізничної галузі зараз, то за 3—5 років відбудеться транспортний колапс, а товаровиробники...
29 липня 2017
Через 10—15 років в Україні може не залишитися чорноземів — прогноз
З 2000 року вміст гумусу в українських ґрунтах впав на 3,36% — до 3,14%, і якщо так триватиме й далі, то через 10—15 років в Україні не...
15 червня 2017
Катар зняв заборону на ввезення продукції птахівництва з України
Катар зняв обмеження на ввезення продукції птахівництва з України. Про це повідомила прес-служба Держпродспоживслужби. «Відповідне...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...