"Кернел" в зв'язку з обшуком в штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України — офіційно
"Кернел" в зв'язку з обшуком в штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України — офіційно

Агрохолдинг "Кернел", один з найбільших в Україні, вважає, що проведений 12 травня співробітниками СБУ обшук в центральному офісі компанії в центрі Києва перекреслює зусилля всього вищого керівництва країни щодо залучення іноземного капіталу в Україну. Про це повідомляється у відкритому листі ради директорів компанії вищому керівництву України, оприлюдненому в п'ятницю

"Для більшості міжнародних фінансових інституцій компанія" Кернел "є маркером інвестиційної привабливості українського агросектору та репутаційної надійності України", — наголошується у листі.

На думку авторів листа, ситуація, що склалася несе однозначно негативний і загрозливий сигнал для міжнародних інвесторів — існуючих і потенційних.

"Без зміни стилю і філософії роботи правоохоронних органів з бізнесом будь-які заяви про поліпшення інвестиційного клімату будуть порожніми деклараціями", — вважають в "Кернел", чиї акції звертаються на Варшавській фондовій біржі з листопада 2007 року, а поточний рівень капіталізації є максимальним серед всіх українських компаній, що котируються на західних ринках, і перевищує $ 1 млрд.

Компанія уточнює, що в результаті обшуку 350 її працівників були заблоковані в приміщенні з 13:00 до 19:00, хоча всі 15 вилучених документів вона готова була віддати добровільно за 10 хвилин, про що неодноразово були проінформовані співробітники, які проводили обшук.

"Вважаємо, що представники СБУ могли витратити ці 6 годинника більш ефективно на тлі, коли країна загрузла в корупції і знаходиться в стані підвищеної терористичної загрози", — наголошується в листі.

"Кернел" заявляє, що впевнений у своїй правовій позиції і доведе її в суді: "На нашу думку, кримінальну справу, в рамках якої проводився обшук, порушена за спотвореним фактам і не має перспектив. Ми неодноразово доводили свою правоту при чисельній зміні влади та нескінченних ротацій в правоохоронних органах. Дана ситуація не стане винятком ".

Компанія уточнює, що на даний момент її центральний офіс і всі структурні підрозділи працюють в звичайному режимі.

"Кернел" нагадує, що є роботодавцем для більш 14 тис. Українців, заплатив в бюджет України в 2015 року понад 1 млрд грн, а в цілому за п'ять років інвестувала в аграрну індустрію понад 18 млрд грн. Компанія додає, що серед її акціонерів — пенсійні фонди Європи і США.

"Ми готові максимально сприяти будь-яким вашим зусиллям щодо встановлення прозорих, відповідальних і взаємовигідних відносин між бізнесом і владою. Як публічна компанія ми завжди готові підтримати вас у цьому питанні і працювати на зміцнення міжнародної економічної репутації України", — йдеться в листі.

"Кернел" — вертикально інтегрована компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 року. Виробляє соняшникову олію. Здійснює дистрибуцію в країні бутильованої олії під торговими марками "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Золота", експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах.

Компанія завершила 2015 фінансовий рік (ФР, липень 2014-червень-2015) з чистим прибутком в $ 106,9 млн проти чистого збитку в $ 98,3 млн в 2014 ФР. Її виручка скоротилася на 3% — до $ 2,33 млрд, EBITDA зросла на 78%, до $ 396,6 млн.

Компанія в першому півріччі 2016 фінансового року (ФР, липень-2015 - червень 2016) збільшила чистий прибуток на 79% — $ 140,4 млн доларів при скороченні виручки на 19% — до $ 998,7 млн.

Найбільшим акціонером "Кернел" через кіпрську Namsen LTD є засновник і голова її ради директорів Андрій Веревський — 39,21%. Крім того ще 6,01% акцій належить фонду ING OFE, а 5% - фонду народного депутата Віталія Хомутинника Cascade Investment Fund., Тоді як решта акцій у вільному обігу на ринку.

Їх курс після новини про обшук впав більш ніж на 2,5%, проте потім відіграв більше 1,1%, і на вечір п'ятниці папери "Кернел" котируються по PLN51,76 за штуку.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

24 січня 2017
Кернел зацікавлений у акціях "Мрії" і збільшенні земельного банку
Одна з найбільших українських аграрних компаній Кернел, зацікавлена в покупці активів агрохолдингу "Мрія". Про це повідомив голова Кернел Андрій...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...